Upptäck det franska köket

När man tänker på internationell matkultur finns det några länder som poppar upp i huvudet. Italien, Mexiko, Thailand och Indien är några exempel på länder vars matkulturer står högt i rang såväl i Sverige som i andra delar av världen. Det är dock ett land som vi kanske associerar med mat mer än något annat, nämligen Frankrike. Det franska köket har under flera hundra år varit världsberömt, och i Sverige har vi importerat flertalet rätter från detta land. Fransk matlagning kan sägas vara grunden till i princip all västerländsk kokkonst och många av de termer vi använder i köket har sitt ursprung i just det franska köket.

Franska köket och dess betydelse för svensk mat

Franska köket i Sverige

Det franska köket har länge varit populärt i Sverige. För ett par hundra år sedan så var det främst adeln som kände till något om fransk matlagning, och de blev i hög utsträckning inspirerade av hur man lagade mat på kontinenten. Det franska köket blev introducerat för en bredare publik i Sverige först på 70-talet. Tore Wretman brukar anses vara en av de som tog den franska matlagningskonsten till svenska krogar, framförallt till hans egen restaurang Riche vid Stureplan i Stockholm. Wretman var för övrigt den som introducerade avokadon för svenska smaklökar.

När man talar om det franska köket talar man om ett mycket stort område, som egentligen är ganska svårt att definiera. Frankrike består som bekant av många regioner där man har sina egna traditioner och kulturer. Många svenskar tänker nog på ostar och viner när de tänker på det franska köket, men även rätter som sufflé, coq au vin och chateaubriand. Bearnaisesåsen är från början fransk, men serveras idag på de flesta krogar och pubar runt om i landet och är närmast att betrakta som en svensk klassiker. När det gäller matkultur i Sverige har vi kort sagt mycket att tacka fransmännen för.