Några svenska matklassiker

Även om utländsk matkonst är mycket populär i Sverige, och det svenska köket inte kan mäta sig med till exempel det franska, italienska eller japanska så finns det en hel del supergoda svenska matklassiker. Det man utomlands associerar Sverige mest med är kanske köttbullar. I Sverige äter vi oftast denna matklassiker tillsammans med lingon, brunsås och potatis. Det bör dock tilläggas att som med det mesta annat ”svenskt” så kommer den här rätten ursprungligen från ett annat land. Karl XII var den som tog köttbullarna till Sverige på 1700-talet, tillsammans med kaffe och kåldolmar, från det Osmanska riket, det vill säga nuvarande Turkiet. Köttbullar är också en rätt som serveras på olika sätt i andra länder. Bland annat tyskarna och italienarna har sina egna versioner, som också bör testas!

Matklassiker bland den svenska husmanskosten lever vidare

Andra matklassiker i Sverige

En annan svensk matklassiker, som dock kanske inte äts så ofta idag, är kroppkakor. Kroppkakor är också en rätt som främst innehåller potatis och kött, även om man ofta använder fläsk istället för nötkött. Man blandar köttet tillsammans med svamp och lök och lägger sedan detta på en slags potatisdeg som man sedan formar till bollar. Vanliga tillbehör till denna matklassiker är grädde och lingon. En annan klassisk kötträtt i Sverige är Wallenbergare som man gör på kalvfärs. Även här är lingon och potatis vanliga tillbehör.

Om man vill få en snabb introduktion till det svenska köket är det enklaste oftast att besöka ett traditionellt julbord, där många matklassiker ingår. Där kan man bland annat stifta bekantskap med inlagd mat, något som förr i tiden var avgörande för att man skulle kunna konservera mat över vintern. Inlagd sill är en matklassiker som de flesta svenskar äter vid högtider både under sommar- och vinterhalvåret. För att sammanfatta kan man säga att det svenska köket kanske inte är det mest varierande eller sofistikerade, men bland husmanskosten finns det trots allt en hel del riktigt goda rätter!